6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Circulariteit

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed
Het verduurzamen van het gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed moet bijdragen aan de lokale klimaatdoelstellingen zoals geformuleerd in het programma duurzame en circulaire hoofdstad. Daarnaast kan via verduurzaming een kostenbesparing worden gerealiseerd op beheer, onderhoud en exploitatie van het gemeentelijk vastgoed. Met name het terugdringen van de stijgende energielasten voor gebruikers is een belangrijk aandachtspunt, mede in relatie tot de exploitatie en continuïteit van de gemeenschapsvoorziening. Tot slot is het relevant om te melden dat we als gemeente een voorbeeldrol hebben.
In de afgelopen jaren zijn diverse voorbereidende studies gedaan. Onder andere is een modelaanpak verduurzamen maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed opgesteld waarbij de bijdragen vanuit nieuwe energie, nieuwe natuur en nieuw gebruik integraal afgewogen kunnen worden bij de verduurzamingsopgave. Daarbij is ook aandacht voor financieringsmodellen die op consistente wijze op alle accommodaties kan worden toegepast. Ook zijn er kansen om verbinding te maken met lokale initiatieven (coöperatieve structuur van energieopwekking of laadfaciliteiten voor deelauto's). Voorgesteld wordt om in de komende periode op basis van deze bouwstenen te komen tot een plan van aanpak waarin een concreet voorstel wordt gedaan voor welke gebouwen welke verduurzamingsmaatregelen kunnen worden getroffen. Op basis daarvan kunnen de vervolgstappen worden gedefinieerd waarmee begin 2022 direct tot uitvoering overgegaan kan worden. Hierbij wordt vooral gekeken naar sportaccommodaties.
Verduurzamingsmaatregelen die regulier zijn opgenomen in de meerjaren onderhoudsplannen en direct kunnen worden meegenomen, worden uit de reguliere onderhoudsbudgetten betaald.
Stimuleren wijkakkoorden en initiatieven duurzame en circulaire hoofdstad
De klimaatopgaven en bijbehorende transities zijn enkel succesvol in een brede coalitie van uitvoeringspartijen. De grootste opgave binnen het programma duurzaam & circulair is namelijk de houding van de inwoners en bedrijven (draagvlak/ kansen zien). De afgelopen jaren heeft Venlo veel geïnvesteerd en succesvolle experimenten vormgegeven vanuit een bottom-up aanpak tezamen met inwoners en maatschappelijke partners.
Afgelopen jaar zijn er in 3 wijken klimaat wijkakkoorden voorbereid en zijn duurzaamheidsinitiatieven op gang gebracht met stimuleringsbijdragen. Met de klimaat wijkakkoorden is ook aangetoond dat vanuit kansenperspectief inwoners en verenigingen samen de schouders onder de opgaven willen zetten om daarmee hun woonomgeving duurzaam te verbeteren. Naast winst in draagvlak wordt een efficiënte uitvoering geborgd. Voorbeelden van deze ervaringen zijn opgedaan in Wijk op de Heide en Hout Blerick. Wijken die op gebied van bewonerssamenstelling verschillen en op basis van een maatwerk aanpak uiteindelijk toch op breed draagvlak, betrokkenheid en mede uitvoering kunnen rekenen. Een brede samenwerkingscoalitie is nadrukkelijk het advies van de rijksoverheid richting gemeenten bij de realisatie van de klimaatopgaven. Juist door de geringe afstand van de gemeentelijke overheid ten opzichte van bedrijven, inwoners en verenigingen hebben de gemeenten een belangrijkste rol de omvangrijke klimaatopgave toebedeeld gekregen. De succesvolle ervaring met de Venlose experimenten (groene straat en Klimaat wijkakkoorden) krijgen ook navolging bij andere gemeenten.
Opschalen in het aantal klimaat wijkakkoorden en duurzaamheidsinitiatieven van inwoners en partners vraagt ook om middelen. De effecten hiervan dragen bij aan de doelstellingen en bijbehorende indicatoren in het volledige programma (energietransitie, klimaatadaptatie en circulair).
Naast een collectieve aanpak op straat of wijkniveau is er ook aandacht voor de individuele bewoner. Het duurzaamheidsloket en de duurzaamheidsambassadeurs vullen een belangrijke rol in het voorlichten, bewust maken en adviseren van inwoners bij het verduurzamen van hun woning, de omgeving of de overige kansen op gebied van circulariteit of klimaatadaptatie.
Daarbij is ook ruimte voor initiatieven vanuit de samenleving. Voorbeeld daarvan is de oprichting van een circulair ambachtscentrum waarbij hergebruik van materialen en behoud van grondstoffen centraal staat. Naast klimaatwinst treden daarbij ook voordelen op vanuit kosten perspectief en werkgelegenheid.
De gemeente Venlo is jarenlang koploper geweest in de toepassing van circulariteit in de bebouwde omgeving. Mede door specifiek inzicht op basis van Venloos onderzoek is gebleken dat de winst van de circulaire economie aanmerkelijk positiever is dan een traditioneel lineaire project. De aanbevelingen uit het onderzoek zullende komende jaren een verdere vertaalslag krijgen om daarmee de transitie in de circulaire economie in Venlo verder te versnellen met winst voor samenleving en klimaat.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2021 08:35:05 met de export van 11/17/2021 08:30:05