6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Klimaatadaptatie

Kernopgave  van het deelprogramma klimaatadaptatie is het realiseren van een groen leefbare en veilige stad die voorbereid en aangepast is op de klimaatverandering. In tegenstelling tot de andere deelprogramma's ligt de nadruk op het opvangen van de gevolgen van de klimaatverandering en ervoor zorg dragen dat de samenleving hierdoor niet tot stilstand komt. Het gaat hierbij onder andere over wateroverlast, hittestress, droogte, biodiversiteit, etc.  In voorbereiding op de uitvoering is hiervoor beleid ontwikkeld dat tot uitvoering wordt gebracht. Doel van het deelprogramma daarbij is:

  • Uitvoeringsprogramma en activiteiten die hieruit voortvloeien realiseren
  • Pilot project Groene straat uitvoeren en vertalen naar werkwijze voor reguliere uitvoering
  • Toegevoegde waarde vanuit agenda groen en water  leveren aan activiteiten uit andere programma's  zoals vergroenen binnenstad (Centrumplan) , onderhoud en beheer openbare ruimte (Leefbaar) en verduurzamen bedrijventerreinen (Welvarend)
  • Uitvoering geven aan prioritaire klimaatadapatieve knelpunten
  • Bewustwording vergroten onder inwoners en bedrijven voor wat betreft nemen van maatregelen

De deelprogramma  biedt  ook een aantrekkelijk kansenperspectief doordat het vergroten van de factor groen naast het reduceren van hittestress ook een kwalitatieve waardetoevoeging van de openbare ruimte bewerkstelligd. Bewustwording wat bedrijven en inwoners zelf kunnen doen is daarbij essentieel omdat sprake is van een gezamenlijke opgave. Als indicator voor het welslagen van bewustwording van inwoners wordt om die reden het afkoppelen van regenwater als indicator gebruikt.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2021 08:35:05 met de export van 11/17/2021 08:30:05