We gaan de (positieve) gezondheid van onze inwoners verbeteren, het bewegen stimuleren en een bijdrage leveren aan het gezonder maken van onze leefomgeving. Dit doen we concreet door de volgende thema’s vorm te geven.
Het versterken van de positieve gezondheid van onze inwoners
Het lokaal gezondheidsbeleid 2021-2025 is vastgesteld via het beleidskader Fier op Venlo. Wij blijven investeren in de gezondheid van onze inwoners en het werken aan vitaliteit begint al bij (jonge) kinderen. Dit doen we door de volgende activiteiten:
- JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en de 'Gezonde Basisschool van de Toekomst'. Door met name in aandachtswijken deze aanpak te ontwikkelen vanuit een brede benadering (kind en omgeving) vergroten we kansengelijkheid vanaf de vroege jeugd. Dit heeft een nauwe relatie met de regiodeal.
- Voor kinderen met (ernstig) overgewicht werken we als koplopergemeente samen met o.a. provincie, VGZ, MUMC+ en de GGD’ s aan een aanpak op maat voor kind en gezin, via de provinciale netwerkaanpak.
- Aanpak “op weg naar een rookvrije generatie'. In 2022 intensiveren we deze aanpak via de uitvoering van het regionaal preventieakkoord en een cofinanciering van de gezondste regio.
- Gelet op de vergrijzing en een stijging van het aantal (chronisch) zieken, zetten wij in op de gezondheid, vitaliteit en zelfredzaamheid van onze ouderen. Belangrijke onderdelen hiervoor zijn de beweging naar een 'dementievriendelijke gemeenschap', en ‘een tegen eenzaamheid’ met maatschappelijke partners.
- We gaan het aantal valincidenten onder zelfstandig wonende ouderen verminderen met het regioproject Stevig Staan.
- Via de GGD Limburg Noord bieden we vanaf 2022 een prenataal huisbezoek voor aanstaande ouders aan. De focus ligt op laagdrempelige ondersteuning op het gebied van gezondheid van het kind/gezin. Dit is een nieuwe wettelijke plicht.
Deze activiteiten dragen ook bij aan de doelstellingen van diverse andere programma's en programmalijnen, zoals Duurzaamheid (o.a. duurzame sportaccommodaties), de Investeringsagenda en Regiodeal (gezondste regio), Meedoen (vitale gemeenschappen) en Ontplooiing (opleiding) en vice versa.
Het bevorderen van sport en bewegen
Sporten en bewegen moet leuk, toegankelijk en laagdrempelig zijn en inwoners plezier geven. Dit vergroot de vitaliteit en vermindert tevens gezondheidsachterstanden. De basis hiervoor is de Venlo.fit sportvisie 2030.
Van belang is dat onze jeugd een sportieve basis meekrijgt zodat ze graag een leven lang wil sporten en bewegen. Het belang van sport, gezondheid en preventie wordt hierbij onder de aandacht gebracht van leerlingen op het voorgezet (speciaal) onderwijs. Voor het primair onderwijs doen we dit via JOGG en de ‘de Gezonde Basisschool van de Toekomst’.
Ook willen we de 'afstand tot de sport' verkleinen voor groepen inwoners waarvoor sporten en bewegen minder toegankelijk zijn. Daarbij richten we ons met name op volwassenen en ouderen met gezondheidsachterstanden, met een beperking (fysiek of mentaal), met een gedragsprobleem of met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Sportverenigingen zijn vanuit sportief, maatschappelijk en sociaal oogpunt een belangrijke maatschappelijke partner. We ondersteunen verenigingsbesturen om de vitaliteit van hun sportvereniging te versterken en hun pedagogische taak uit te voeren.
Het behouden en waar nodig versterken van onze sportieve omgevingen
Om te kunnen sporten en bewegen, zijn passende faciliteiten noodzakelijk. Dit kunnen binnensportaccommodaties, sportparken of multifunctionele sportieve omgevingen (sportkernen) zijn, maar ook de openbare ruimte. De basis hiervoor is ook de Venlo.fit sportaccommodatievisie 2030. We zetten hierbij in op de volgende activiteiten:
- Het faciliteren van bewegingsonderwijs (wettelijke verplichting). Hiervoor exploiteren wij gymzalen, sportzalen en sporthallen en bieden wij bewegingsonderwijs in de sportkernen (buitenruimte) aan.
- Beter benutten van sportkernen, sportparken en binnensportaccommodaties en daarmee de bezettingsgraad verhogen. Hiervoor is het afstemmen van vraag en aanbod noodzakelijk. Met name in de buitensport kennen we een overschot aan sportvelden waardoor een clustering van het aantal buitensportparken noodzakelijk is.
- Het voorbereiden van de tweede en volgende stappen uit de Venlo.fit sportaccommodatievisie. Hierbij beginnen we met het herinrichten van sportkern Herungerberg en onderzoeken tevens de vervolgstappen. Hiervoor wordt een business-case opgesteld.
- Het voorbereiden van de nieuwbouw van sporthal Gulick en het onderzoeken van de best mogelijke locatie vanuit een breed perspectief. Vanuit dit perspectief komt er eerst een analyse op Venloos schaalniveau voor de binnensport.
- Zwembad de Wisselslag: naar aanleiding van het genomen besluit over de nieuwbouw gaat het project verder met het ontwerpen van het nieuwe zwembad. Hierbij zijn de ruimtelijke inpassing, koppeling met het buitenbad en een duurzaam gebouw belangrijke aspecten.
- Ook voor de gefuseerde basisschool Groeneveld (fusie met Taal en Lent) heeft de gemeente de wettelijke zorgplicht in het aanbieden van een adequate gymzaal voor het geven van bewegingsonderwijs. Vanwege een herontwikkeling is de huidige gymzaal op termijn mogelijk niet meer beschikbaar. Er zal een locatieonderzoek gedaan gaan worden naar een nieuwe locatie voor het bewegingsonderwijs. Belangrijk is dat de huidige locatie niet gesloopt zal worden voordat er een nieuwe locatie beschikbaar is.
De Integrale Visie Openbare Ruimte en de Omgevingswet zijn in de samenhang met het programma Centrumstad Venlo belangrijke aanknopingspunten om gezondheid en sport in de fysieke en/of openbare ruimte laagdrempelig mogelijk te maken.