5. Centrumstad Venlo

De basis sterk houden

Aan het Plan Binnenstad 2030 is een uitvoeringsprogramma gekoppeld, waarmee stappen gezet kunnen worden naar een toekomstbestendige binnenstad. Het Transformatiefonds is één van de instrumenten voor de uitvoering. De benodigde inspanningen om het Plan Binnenstad succesvol ten uitvoer te kunnen brengen vragen meerjarige investeringen. In 2022 zal het uitvoeringsprogramma van het plan Binnenstad verder worden uitgewerkt en uitgevoerd. Tevens zullen de met het plan Binnenstad samenhangende te ontwikkelen ruimtelijke initiatieven worden voorbereid. De daaraan gerelateerde (proces-)kosten zullen deels  ten laste van het Transformatiefonds gebracht worden en deels ten laste van de reguliere exploitatie.
Ook wordt er vanuit het Rijk en Provincie aan een 'retailagenda' en een rijkssubsidie voor centrumprojecten gewerkt, inclusief bijbehorende financieringspakketten. Uiteraard zullen wij hierover met zowel het Rijk als provincie in gesprek gaan, teneinde aanvullende financiering voor zowel de opgave in de binnenstad als de stadsdelen, te kunnen verkrijgen.
De komende jaren zullen we nog een bijdrage moeten leveren aan de uitvoering van de actieplannen die voor Blerick en Tegelen voortvloeien uit het plan Samen Vooruit. Het Transformatiefonds biedt vooralsnog voldoende financiële ruimte om samen met onze partners, waaronder de verenigde ondernemers (Biz)en de corporaties, concrete voorstellen uit te werken en daar waar mogelijk in 2022 te gaan starten met de realisatie van de plannen. Daarbij zullen we voor Blerick aansluiting zoeken, zowel voor wat betreft de inhoud als de fasering, bij het Centrumplan Blerick. Bij het centrum van Tegelen zullen de plannen in de lijn van het door de BIZ opgestelde plan worden voorbereid en uitgevoerd in samenhang met de reeds lopende deelprojecten waaronder de herontwikkeling van het voormalige Raadhuis en Martinushof.
De winkelgebieden zijn volop in ontwikkeling, met name op het gebied van detailhandel en horeca is er de afgelopen tijd veel veranderd. En voor ieder gebied is er een eigen kans en koers. Om dit ook beleidsmatig goed te verankeren stellen we een ‘Omgevingsprogramma detailhandel en horeca’ op voor de gehele gemeente, ter vervanging van de huidige retailnota. Vanzelfsprekend in lijn met bovenstaande ontwikkelingen en de kaders in de nieuwe Strategische Visie 2040 en kan worden uitgevoerd binnen de bestaande budgetten.
In samenwerking tussen de teams Grondbedrijf en Vastgoed,  Project- en Procesmanagement en Wonen en Leven (erfgoed) wordt een meerjarig restauratieplan voor de buitenzijde van het stadhuis uitgewerkt. Tevens worden delen van het interieur, waaronder het waardevolle goudleer in de B&W-kamer gerestaureerd om verdere vervolgschade en uiteindelijk verlies te voorkomen. Voor 2022 wordt een bijdrage gevraagd van € 100.000 voor onderzoek en planvorming. Van belang is in een vroeg stadium verbindingen te leggen met stimuleringsprogramma’s van Rijk, Provincie en Europa en subsidiemogelijkheden te onderzoeken. Het gemeentelijk erfgoedbeleid is mede afgestemd op het provinciale erfgoedbeleid en de daaraan gekoppelde stimuleringsmiddelen.
Met de aanvullende bijdrage aan Venlo Partners kunnen zij de organisatie verder professionaliseren en zich nog beter inzetten op het vermarkten van onze binnenstad, de stadsdelen en 'Groot Venlo' gericht op onder andere eigen inwoners.(EU)regiobewoners en (koop-)toeristen. Door de aanvullende bijdrage kan extra worden ingezet op het vergroten van de aantrekkelijkheid van onze (binnen)stad en de stadsdeelcentra, meer sfeer en beleving en minder leegstand. Voorgesteld wordt om, in aanvulling op de bestaande bijdrage, een extra structurele bijdrage van € 35.000  te doen.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2021 08:35:05 met de export van 11/17/2021 08:30:05