We bouwen gestaag en met succes aan een heel eigen profiel voor Venlo op gebied van onderwijs, economie, erfgoed, cultuur, wonen en evenementen. Niet alleen in de regio, maar ook al ver daarbuiten. Vanuit onze ondernemende inborst verdiepen we dit profiel om onderscheidend te blijven.
Afgelopen jaar heeft het Museumkwartier vorm gekregen doordat het voormalige postkantoor is verbouwd tot museum en het vernieuwde Museum van Bommel van Dam heeft inmiddels haar deuren geopend. Maar niet alleen dit iconische gebouw is opgeleverd ook is de openbare ruimte volledig op de schop gegaan. Met de opening van museum van Bommel van Dam, de recente oplevering van het vernieuwde Limburgs Museum en de hernieuwde openbare ruimte beschikt Venlo over een heus museumkwartier. Een gebied aansluitend aan het grootste stadspark van Venlo en in de omgeving van de vestigingen van Universiteit Maastricht en de HAS. Hiermee is dit een gebied, waar leren, ontmoeten en verwonderen centraal staat, een prachtige nieuwe aanwinst voor de stad.
De komende jaren gaan we het Museumkwartier als hoogwaardig educatief en cultureel cluster verder versterken met de uitbreiding van de HAS en zullen in 2022 de ontwikkeling van de vrijkomende vleugels van het postkantoorcomplex gaan voorbereiden.
In de lijn met de Erfgoednota blijven we inzetten op transformatie en herbestemming van leegstaand vastgoed met erfgoedwaarde, zoals ook beschreven in het Plan Binnenstad 2030. We stimuleren en faciliteren vastgoedeigenaren om de ruimtes boven winkels en horeca te herstellen en activeren. Op deze wijze creëren we onderscheidende woonvormen voor Venlo, voorkomen we verder verval van erfgoedwaarde en kunnen we de binnenstad levendig en aantrekkelijk houden buiten winkeltijden.
Een aantrekkelijke avondbeleving creëren we niet alleen met meer wonen, maar beogen ook de uitrol van een het lichtconcept ‘de Venlose parelketting’. De binnenstad wordt letterlijk in de spotlights geplaatst. Monumentale, beeldbepalende gebouwen en pleinen (de parels) en de historische/economische hoofdroutes (de ketting) worden in samenhang verlicht, waardoor de bezoekers op een logische en aansprekende manier door de binnenstad worden geleid. De Keulse Poort met de beide musea als blikvangers krijgt als belangrijke entree vanuit het station de primeur. Het ‘lichtsnoer’ wordt in komende jaren verder over de binnenstad uitgerold.
De 'Urban Culture' is een steeds prominentere onderdeel van onze samenleving en (jongeren)cultuur. Maar wat is dat, waar is behoefte aan en welke rol kunnen wij daar als overheid in spelen? Samen met het veld willen we een beter beeld ontwikkelen van de potentie van 'Urban Culture' voor Venlo en de regio en op welke wijze we daar een bijdrage aan kunnen leveren in de toekomst.
In 2022 willen we belangrijke stappen zetten in een tweetal gebieden met de potentie om het onderscheidende profiel van Venlo in de toekomst verder aan te scherpen: het Kloosterdorp Steyl en de herontwikkeling van het voormalig veilingterrein in Venlo-Zuid.
In de ontluikende kenniseconomie van (de regio) Venlo speelt gezondheid en in het bijzonder gezonde voeding een belangrijke rol en zal naar 2030 een volwaardige plek gaan opeisen in de regionale economische structuur. Het belang van gezonde voeding voor een gezond dagelijks eet- en leefpatroon wordt steeds breder onderkent en heeft de volle aandacht op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Deze kennisontwikkeling, -toepassing en vermarkting staat niet op zich en we voorzien een brede spin-off. Nu al vindt het haar weg naar de praktijk in de regionale onderwijs- en gezondheidsinstellingen en willen deze kansen voor de regionale economie en samenleving graag verzilveren. Vanuit de volgorde 'wat, hoe en wie' worden steeds nieuwe, tijdelijke coalities en samenwerkingsverbanden gesmeed. Op het voormalige veilingterrein aan de Tegelseweg, te midden van de belangrijkste kennispartners in dit proces, willen we deze ontwikkelingen de (fysieke) ruimte geven. Het programma is leidend, maar we willen tevens gebiedsspecifieke opgaven op het vlak van klimaatverandering en mobiliteit een plek geven.
Kloosterdorp Steyl is een van de belangrijkste toeristische parels van Venlo, maar het is nog altijd een ruwe diamant. Een bijzondere geschiedenis, uniek erfgoed, waardevolle collecties, indrukwekkend groen en een bekoorlijke ligging aan de Maas maken het kloosterdorp tot een uniek ensemble dat zijn weerga in Nederland niet kent. Samen met de provincie Limburg, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en andere partners gaan we de komende periode werk maken van Steyl: herbestemming en transformatie van leegstaand erfgoed en het faciliteren van toeristisch-educatieve en culturele impulsen staan centraal om het ‘Verhaal van Steyl’ voor de toekomst veilig te stellen.