6. Circulaire en duurzame hoofdstad

Energietransitie

De hoofdopgave vanuit het deelprogramma is zekerheid  van energie en warmte realiseren door inzet van hernieuwbare en schone lokale bronnen in Venlo. Voor wat betreft de energieopwek en -besparing wordt maximaal samengewerkt met gemeenten in de regio. Doel daarbij is om als regio de bijdrage te leveren in de nationale opgave voor wat betreft lokale opwek en besparing, door:

  • Uitvoering RES / beleidskader zon en wind
  • Stimuleren en faciliteren initiatieven voor opwek binnen een breder (ruimtelijk) kader en met maatschappelijke betrokkenheid
  • Energiebesparing gericht op particulieren en bedrijven om in combinatie met opwek in 2030 25% minder CO2 emissie re realiseren.

Binnen de energietransitie gaat traditioneel veel aandacht uit naar energieopwek. Wat echter niet verbruikt wordt hoeft ook niet opgewekt te worden. Om het resultaat van inspanningen rondom besparing inzichtelijk te maken wordt het energieverbruik om die reden gemonitord.
Een lokale opgave die een belangrijke bijdrage levert aan de CO2 reductie is een alternatieve warmtevoorziening voor de bebouwde omgeving. Doel hierbij is om:

  • uitvoering te geven aan de transitievisie warmte
  • uitvoering te geven aan de pilot aardgasvrij / wijkuitvoeringsplan Hagerhof
  • kaders beschikbaar te hebben voor uitvoering (governance warmtenet)

De transitie naar een alternatieve warmtevoorziening in de bebouwde omgeving is op basis van de kenmerken van Venlo een extra stevige lokale in vergelijk met andere gemeenten. Stimulering van de overstap om van aardgasklaar naar aardgasvrij te gaan verdient daarbij extra aandacht.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2021 08:35:05 met de export van 11/17/2021 08:30:05