1. Gezond en actief Venlo

Meedoen

Sociale Basis
Meedoen aan de samenleving doe je samen. Daarvoor is een sterke sociale basis belangrijk. Onder de sociale basis verstaan we het geheel van organisaties, diensten, voorzieningen en betrekkingen die het mogelijk maken dat mensen in redelijkheid samen kunnen leven in sociale verbanden (buurten, groepen, netwerken, gezinnen) en kunnen participeren in de samenleving. Essentieel voor de sociale basis is de aanwezigheid van informele netwerken, burgeractiviteiten en betekenisvolle relaties tussen inwoners onderling en tussen inwoners, professionals en overheid.
Wij blijven ook de komende jaren bewust op de versterking en verbreding van de sociale basis inzetten. Enerzijds door beleidsvelden steeds meer met elkaar te integreren, anderzijds door taken die nu nog vallen onder maatwerkvoorzieningen over te brengen naar de sociale basis. Daarmee willen wij ondersteuningsvragen eerder in het voorliggende veld oppakken en daarmee zoveel mogelijk voorkomen dat een beroep moet worden gedaan op (kostbare) maatwerkvoorzieningen.
Naast het contract met Incluzio zijn er nog een groot aantal (vrijwilligers) organisaties die een bijdrage leveren aan de sociale basis. Dit betreft initiatieven die vanuit de samenleving komen waarbij vrijwilligers zich voor hun medeburgers inzetten en ook anderen inspireren. Inwoners die belemmeringen ervaren om mee te doen in onze samenleving als gevolg van bijvoorbeeld een gezondheidsachterstand, beperking of een ziekte, financiële problemen of het ontbreken van een sociaal netwerk worden daarmee ondersteund. De subsidieregel Sociale Basis biedt de mogelijkheid voor vrijwilligersorganisaties om financiële steun te vragen. Voor deze subsidieregel wordt het subsidieplafond verhoogd zodat we de vrijwilligersorganisaties ook daadwerkelijk de gevraagde financiële steun kunnen leveren voor hun bijdrage aan de sociale basis.

Gemeenschapsaccommodaties & Maatschappelijk vastgoed
Gemeenschapsaccommodaties zijn belangrijke voorzieningen omdat zij een bijdrage leveren aan het bereiken van maatschappelijke doelen in wijken en buurten. Herijking van het gemeenschapsaccommodatiebeleid staat voor 2022 op de agenda. Hierbij wordt ook gekeken naar de vraagstukken rondom jongerenaccommodaties en de impact die de coronacrisis in meer of mindere mate op de verschillende gemeenschapsaccommodaties heeft gehad.

Gemeenschapsaccommodaties zijn een onderdeel van het totale  Maatschappelijk vastgoed van gemeente Venlo. Naast de gemeenschapsaccommodaties bevat dit bijvoorbeeld ook sportaccommodaties, verenigingsgebouwen (bv scouting)en gymzalen.

Werk en inkomensondersteuning
Werk is een belangrijke vorm van meedoen. Meedoen aan zowel de samenleving als economie. Om betaald werk voor zo veel mogelijk inwoners bereikbaar te maken en te houden, werken we met ons netwerk van sociale partners, UWV, SW-bedrijven, private partners en gemeenten in Noord-Limburg aan een inclusieve arbeidsmarkt: een arbeidsmarkt die plaats biedt aan jongeren en ouderen en inwoners met en zonder beperking. Om dit te bereiken, zetten we vormen van werk in die aansluiten bij de capaciteiten en competenties van inwoners. De vooruitzichten voor de nabije toekomst zijn qua werkgelegenheid positief en vraagt om investeringen om de beoogde matching tussen vraag en aanbod verder te ontwikkelen en realiseren. Inzetten op ontwikkeling van het in onze stad aanwezige (al dan niet onbenut) talent is noodzakelijk en vraagt om een lange adem. In de arbeidsmarkt van de toekomst, is weliswaar iedereen nodig, maar dat is niet haalbaar zonder dat de latente potentie van het onbenutte talent actief wordt ontwikkeld en gematcht, een ander conform het nieuwe beleidskader 'Werken in Venlo. Dit gaan we onder andere uitvoeren door de Talentenacademie te gaan starten.

De in 2020 nog verwachte forse groei in Participatiewet-uitkeringen, is tot op heden in Venlo uit gebleven. Ook naar de toekomst toe voorzien we slechts geringe stijgingen, die we met aanvullende inspanningen op het gebied van talentontwikkeling en re-integratie nog verder kunnen terugdringen. Onze prognose van de groei van het bestand van uitkeringsgerechtigden is gebaseerd op de scenario’s  die het Rijk nu hanteert, waarbij we op basis van lokaal beleid corrigeren voor de effecten van voorgenomen investeringen op het vlak van re-integratie-inspanningen en talentontwikkeling.

Talentenacademie
Het op positieve wijze inzetten op talentontwikkeling heeft zowel een economische, maatschappelijke en sociale dimensie. Ter stimulans en facilitering van de vitaliteit, cohesie en wendbaarheid die Venlo voor haar gehele samenleving nastreeft, wordt vanaf 2022 ter uitwerking van het Fier-op-Venlo-accent 'Talentenacademie' nadrukkelijker ingezet op het verbindende, lerende en kwalificerende effect van 'omgevingsgericht en bewustzijnverhogend samen leren'. Het plan daarvoor wordt ontwikkeld en wordt vanaf 2022 toegepast in interactie met een grote diversiteit aan co-financiers, partners en inwoners. Met passende aandacht voor evaluatie en de daarbij behorende monitoring van resultaten en effecten.

WSP
Het regionale WerkgeversServicePunt (WSP) heeft een belangrijke taak in het makelen op en bewerken van de arbeidsmarkt. En op het ontwikkelen van ‘passende’ vacatures, afgestemd op de mogelijkheden van de inclusieve arbeidsmarkt die Venlo voorstaat. Na een heroriëntatie-afronding in 2021, gaat het regionale WSP deze verbindingsopgave in 2022 vanuit een hernieuwde samenwerking met partners invullen.

Wsw
De WAA is één van de partners van het WSP en voor de gemeenten Beesel, Bergen en Venlo uitvoerder van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw).  De afgelopen jaren heeft de WAA zich onder invloed van haar in 2013 herijkte koers sterk ontwikkeld en worden de resultaten jaar na jaar beter, met een steeds verder teruglopende gemeentelijke bijdrage als financieel effect. Maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst: vanuit de prognose dat ten gevolge van de uit 2015 stammende instroom-stop op de Wsw de schaalgrootte voor de WAA op termijn een bottleneck gaat worden, ontwikkelen de drie gemeenten hun koers voor de WAA naar een meer toekomstbestendige inrichting. We verwachten dat daarover in 2022 cruciale besluitvorming aan de hand van een business-case aan de orde zal zijn.

KanDoen
KanDoen blijft ook in 2022 functioneren als werk- en activiteiten-locatie in de wijk voor de Venlonaren die met een beperkte loonwaarde naar vermogen bij willen dragen. De focus in de doorontwikkeling van KanDoen komt daarbij, indachtig het beleidskader maatschappelijk beleid 'Fier op Venlo', meer dan voorheen te liggen op het langs de lijnen van partnership-samenwerking includeren van KanDoen in de lokale samenleving en het verbeterde samenspel tussen de KanDoen-medewerkers en de wijkbewoners.

Armoedebeleid en schuldhulpverlening
Het sluitstuk van het gemeentelijke vangnet blijft het armoedebeleid en de schuldhulpverlening. Onze ondersteuning kunnen we indelen in vier fasen: preventie, vroegsignalering, curatie en nazorg. In 2020 hebben we ingezet op het inrichten van structurele preventie en vroegsignalering. Ook in 2022 houden we daar nadrukkelijk aandacht voor. Ook gaan we preventie-inzet verbreden met het op schuldenpreventie gerichte JongerenPerspectiefFonds. Daarnaast blijven we inzetten op verbetering en optimalisatie van de bestaande curatieve en nazorg-instrumenten, zoals de Stadspas.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2021 08:35:05 met de export van 11/17/2021 08:30:05