2. Leefbaar Venlo

Omgeving

Versterking van de ruimtelijke kwaliteit blijft een sleutelbegrip. Identiteit, oriëntatie, leefkwaliteit en vestigingsklimaat hangen hiermee samen. De invoering van de Omgevingswet in 2022 noopt ons tot een (gedeeltelijke) heroriëntatie op de ruimtelijke structuur, waarbij zowel een hoogwaardige verstedelijking van het binnenstedelijk gebied, als het versterken van natuurwaarden in het buitengebied, als het ruimtelijk invullen van nieuwe energiebronnen gelijkwaardige aandacht krijgen. Dit komt tot uitdrukking in de nieuwe omgevingsvisie en het omgevingsplan.
De Maas is in vele opzichten belangrijk en beeldbepalend voor Venlo en de regio. De ruimtelijke kwaliteit van het unieke terrassenlandschap en de cultuurhistorische waarden van de Maasvallei worden steeds meer benut om een ruimtelijke en economische meerwaarde te creëren. Het hoogwater van 2021 heeft ons geleerd dat ook de verdere versterking van dijken en keringen en de ruimte voorde rivier nog steeds actueel zijn.
De inhaalslag beheer en onderhoud openbare ruimte zoals die in 2020 en 2021 is ingezet wordt voortgezet. Daarbij wordt niet alleen aandacht besteed aan de uitvoering van het onderhoud zelf, maar wordt ook geëxperimenteerd met een meer participatieve werkwijze, waardoor burgers beter betrokken worden. Daarnaast wordt nadrukkelijk synergie opgezocht met investeringen op basis van nieuw beleid zoals verduurzaming, verhoging biodiversiteit en klimaatadaptatie om de openbare ruimte structureel op een toekomstbestendig kwaliteitsniveau te brengen.
De (internationale) ontwikkelingen op het gebied van afvalinzameling en afvalverwerking maken het noodzakelijk om tot een herziening van zowel de inzamel- als de verwerkingsstructuur te komen. Rode draad daarin is het uitgangspunt om afval zo veel mogelijk in te zetten als grondstof voor andere processen (circulariteit).
Ruimtes en gebouwen veranderen (steeds sneller) van functie en moeten bijdragen aan een sterke toekomstbestendige stad. Voor de uitstraling en functionaliteit van de stad wordt integrale gebiedsontwikkeling dan ook een steeds belangrijker instrument. Om grond en vastgoed optimaal dienstbaar te maken aan gemeentelijke beleidsdoelen c.q. het maatschappelijk rendement van het eigen grond en vastgoed te optimaliseren, is het noodzakelijk om het portefeuillemanagement vastgoed professioneel te versterken, inclusief een strategische aan- en verkoopstrategie en een adequaat antwoord op de eigen verduurzamingsopgave.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2021 08:35:05 met de export van 11/17/2021 08:30:05